CNN: Rusia evită colapsul economic, dar declinul a început

de: Anca Lupescu
30 08. 2022

La șase luni de la invadarea Ucrainei, Rusia se află într-un război de uzură pe care nu l-a anticipat, dar are succes pe un alt front – economia sa dependentă de petrol se află într-o recesiune profundă, însă se dovedește mult mai rezistentă decât se aștepta, scrie CNN.

Rusia, în declin

Exodul întreprinderilor occidentale și valurile de sancțiuni occidentale punitive care vizează exporturile energetice vitale ale Rusiei și sistemul său financiar au un impact, dar nu în modul în care mulți se așteptau.

Rubla s-a prăbușit până la un minim record în raport cu dolarul american la începutul acestui an, în urma invaziei, în timp ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele valutare ale Rusiei, în valoare de 600 de miliarde de dolari.

Dar de atunci și-a revenit la cel mai puternic nivel față de dolarul american din 2018. Acesta este în mare parte rezultatul controalelor agresive de capital și al creșterilor agresive ale ratelor în primăvară, care au fost în mare parte inversate acum.

Ratele dobânzilor sunt acum mai mici decât înainte de război, iar banca centrală spune că inflația, care a atins un vârf de aproape 18% în aprilie, încetinește și se va situa între 12% și 15% pentru întregul an, scrie publicația.

Banca Centrală, prognoză în creștere pentru PIB-ul pe 2022

De asemenea, banca centrală și-a revizuit în creștere prognoza privind PIB-ul pentru anul în curs, așteptându-se acum la o scădere de 4% până la 6%. În aprilie, prognoza era pentru o contracție de 8% până la 10%. De asemenea, Fondul Monetar Internațional preconizează acum o contracție de 6%.

Moscova a încercat să construiască o economie de fortăreață de la anexarea Crimeei în 2014.

A ajutat faptul că Kremlinul a avut opt ani pentru a se pregăti, stimulat de sancțiunile impuse de Occident după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014.

Rusia a înființat cardul de credit Mir, precum și propriul sistem de procesare a tranzacțiilor în 2017.